Kid - Nap

Enkidu Khaled

2012

Ahmed Khaled is een jonge Irakese regisseur en acteur die sinds een viertal jaar in België woont en werkt. In zijn nieuwe theatervoorstelling onderzoekt hij de impact van ontvoeringen op de slachtoffers ervan. Wat doet de combinatie van honger, pijn, angst en heimwee met een ontvoerde?
De try out van Kid Nap (werktitel De ontvoering) was een duistere, claustrofobische voorstelling en een stomp in de maag. Monty stelt nu de première voor.

Voor Kid-Nap (werktitel De ontvoering) baseert Ahmed Khaled zich op zijn eigen ervaringen, op een kortverhaal van de beroemde Irakese auteur Hassan Blasim en op getuigenissen van Irakezen en buitenlanders die de voorbije jaren in Irak zijn ontvoerd. In het merendeel van de gevallen hadden de ontvoerden geen idee waarom en door wie ze ontvoerd werden. Wat doet de willekeur van zulke misdaden met een mens en met een samenleving in oorlog? Wat voor relatie heeft een slachtoffer met zijn ontvoerder, en hoe evolueert die? Wie heeft welke vragen? Wat doet de combinatie van honger, pijn, angst en heimwee met een ontvoerde?

“Hoe trager de auto ging en hoe meer bochten de auto nam, hoe banger ik werd. Wanneer de auto weer sneller reed, ging er een vreemde mengeling van rust en angst door me heen.
Er bestaat een verband tussen snelheid en de onvermijdelijkheid van de dood.”

(Hassan Blasim)

© Julie De Clercq

regie Enkidu Khaled
van en met Duraid Abbas, Hoessein Ali, Ahmed Khaled, Nele Vereecken & Jessa Wildemeersch
tekst Hassan Blasim, Duraid Abbas, Nele Vereecken, Hoessein Ali, Ahmed Khaled
muziek Roeland Luyten
decor Moayed Joda
productie Jamaa El Irakya
coproductie Monty
met de steun van de Stad Antwerpen
met dank aan Work Space Brussels, Kopspel & Theater Zuidpool, GC Ten Wyngaert, GC Candelaershuys